Home / Aktuelno / Zapostavljeni sunneti Poslanika Muhameda, a.s.

Zapostavljeni sunneti Poslanika Muhameda, a.s.

Autor: Dr. Fuad Sedić

Praksa našeg naroda je da s djecom izlaze vani, u šetnju, i to se, nažalost, dešava upravo pred noć, ili pred akšam, to jest u vrijeme kada je to Poslanik, s.a.v.s., zabranio i posebno naglasio. Poslanik, s.a.v.s., je naredio da se djeca pred noć sklanjaju s puta i uvode u kuću.

Zato koristim priliku da upoznam poštovane čitaoce da je to jedna od Poslanikovih, s.a.v.s., preporuka i zapostavljenih sunneta, koje trebamo čuvati i praktikovati.

Trebamo to primjenjivati u svom životu, radi slijeđenja Poslanikovog, s.a.v.s., sunneta kao i radi zaštite naše djece od šejtanskog ili bilo kakvog drugog štetnog djelovanja. Evo hadisa koji ukazuje na utemeljenost tog postupka u našoj vjeri. U ovom hadisu su spomenute četiri naredbe kojih bi se vjernici trebali pridržavati, a to su:

1. Sklanjanje djece u kuću                                                              

Džabir, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Kada se primakne noć, ili kada nastupi noć, sklonite svoju djecu (s puta, neka uđu u kuću) jer se šejtani tada kreću u velikom broju. Kada noć potpuno nastupi, tj. nastupi jacijsko vrijeme, onda ih možete pustiti (ako za tim ima potrebe).

Zaključavajte vrata svojih kuća i proučite bismillu, jer šejtani ne otvaraju tako zaključana vrata. Zavežite vreće u kojima je vaša hrana i proučite bismillu! Pokrijte posude s vodom i hranom, učeći bismillu, a ako nemate poklopaca, onda bar preko njih stavite nešto poput štapa (ili konca, kao zaštitu)! Ugasite svoje lampe (svijeće i sl.)!“(muttefekun alejhi)

To vrijeme pred akšam je vrijeme kada se povećava broj šejtana, jer i šejtani tada traže mjesto gdje će zanoćiti i gdje će se skrasiti. Inače je noć za šejtane pogodnija od svjetlosti, jer se oni noću više kreću i moćniji su da nanesu nekom zlo.

Djeca su više na udaru šejtanskog djelovanja iz dva razloga, a to su:

– zato što se djeca u igri počesto uprljaju, a šejtani vole nečista mjesta i tu se koncentrišu,

– djeca nisu u stanju da uče dove i ostale zikrove, kojima se štite od šejtana, kao što to čine odrasli.

Ova vremenska zabrana izlaska djece traje otprilike do jacijskog vremena, kao što se to spominje u drugim hadisima, od kojih je i ovaj:

„Nemojte puštati svoje blago (stoku) niti svoju djecu kada zalazi sunce sve dok ne nastupi jacijsko vrijeme, jer se šejtani tada kreću u velikom broju.“(Muslim) Džabir prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: “Uzdržite djecu dok ne prođe prvi mrak (do jacijskog vremena) jer tada tumaraju šejtani.” (Muslim)

U Ahmedovoj predaji ovog hadisa se kaže: „Zabranite svojoj djeci izlazak iz kuća u akšamsko vrijeme, jer se tada razilaze šejtani po zemlji!“(Ahmed i Hakim) Naše rahmetli majke i nane su lijepo savjetovale svoju djecu i unučad: „Uđite djeco u kuću, akšam je, šejtani se sada okupljaju.“

2. Zatvaranje vrata i prozora noću

Naredba da se zaključavaju (zatvaraju) vrata, bismillom je već spomenuta u ranijim hadisima. To se odnosi na sva vrata, kapijska, ulazna, sobna i sva druga, jer berićet proučene bimille, štiti ukućane od ulaska šejtana u te prostorije. To podrazumijeva zatvaranje i vrata i prozora.

Džabir b. Abdullah prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Ne sijelite kada se noć smiri, jer niko ne zna koja je stvorenja Allah poslao. Zatvorite vrata, svežite pojila, okrenite posude i ugasite svjetiljke.” (Hakim, Buharija u El-Edebul-mufedu)

3. Pokrivanje posuda s hranom preko noći

Malo je onih koji vode računa da pokriju posude s hranom preko noći a Poslanik, s.a.v.s., je naredio da se posuđe s hranom pokrije, i to iz dva razloga:

Prvi je zato što u svakoj godini ima jedna noć u kojoj se spušta neka bolest i pada u otkrivene posude, a drugi, zbog toga što šejtan nastoji da pokvari hranu i piće čovjeku.

Poslanik, s.a.v.s., kaže: „Pokrijte posude s hranom i svežite pojila, jer zaista u svakoj godini ima jedna noć u kojoj se spušta bolest, koja ne prođe ni pored jedne otkrivene posude hrane ili pića a da se u nju ta bolest ne spusti.“

Na ovaj način štitimo i sebe i članove svoje porodice, od šejtanskog djelovanja, kao i od spuštanja, ne daj Bože, kakve bolesti u našu hranu, kao i od raznih insekata. Pa čak i ako je posuda prazna, trebalo bi je prevrnuti jer je na taj način čuvamo od nečistoće i ostalog što je navedeno u narednom hadisu: „Zatvorite vrata, svežite pojila, okrenite posude i ugasite svjetiljke.” (Hakim, Buharija u El-Edebul-mufedu)

4. Gašenje lampe

Dosadašnje lampe i svijeće su služile za rasvjetu u kućama, pa je postojala mogućnost da se lampa prevrne i izazove požar. To je Poslanik, s.a.v.s., naglasio u ovom hadisu:

„Pokrijte posude s hranom i pićem, zatvorite vrata, ugasite svijeće prilikom lijeganja u postelju, jer zaista miš može povući fitilj i zapaliti kuću. Sklanjajte svoju djecu kad nastupa akšam, jer zaista se šejtani tada kreću i napadaju.“(Ahmed) Čak postoji i medicinski aspekt gašenja svjetala, kako bi se organizam mogao potpuno odmoriti.

Pomagati supruzi

U cilju što boljeg i ispravnijeg slijeđenja našeg uzora Muhammeda, s.a.v.s., u svakodnevnom životu, ovom prilikom želim skrenuti pažnju i na jedan itekako zapostavljeni sunnet, a to je da budemo na usluzi i pomoći našim članovima porodice, prvenstveno našoj supruzi.

Dragocjene hadise koji oslikavaju Poslanikov, s.a.v.s., porodični život i kućni ambijent, uglavnom prenose njegove supruge, naše majke, r.a. Od tih hadisa je i ovaj u kojem Esved ibn Jezid pita Aišu, r.a.: „Šta je Poslanik, s.a.v.s., radio dok je bio u svojoj kući? Ona je odgovorila: – Pomagao bi svojoj supruzi (porodici) a kada bi nastupilo vrijeme namaza, izišao bi na namaz.“ (Buharija u El-Edebul-mufredu)

Dobro je poznato je da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., preporučio lijep odnos prema ženama i to je bilo među njegovim oporukama na Oprosnom hadžu. Tražio je od muževa da budu pažljivi prema svojim suprugama i da s njima postupaju na najljepši način. To je pokazao i ličnim primjerom, kada je rekao: „Najbolji od vas su oni koji najljepše postupaju prema svojim ženama, a ja uistinu najljepše postupam prema svojim ženama.“ (sahih)

Pogrešno bi bilo razumijevati da nam je naš Poslanik, s.a.v.s., samo uzor u načinu obavljanja raznih vidova ibadeta, uvjetima i načinu kako bi to bilo ispravno obavljeno i ako Bog da, kod Allaha primljeno djelo. Ne smijemo zaboraviti da vjera kojoj nas podučava naš Poslanik, s.a.v.s., obuhvata sve segmente našeg života i dotiče se cjelokupnog sistema našeg ovodunjalučkog života. Najvažnije je naše ispravno vjerovanje, izvršavanje Allahovih, dž.š. naredbi, slijeđenje sunneta – prakse Poslanika, s.a.v.s., čuvanje od zabrana – harama i lijepo ophođenje prema drugima. Općepoznato pravilo je, da Poslanik, s.a.v.s., nije ostavio nikakvo dobro djelo a da nas na njega nije uputio, niti je ostavio kakvo loše djelo i postupak a da nas na njegovu štetnost i loše posljedice nije upozorio.

U našoj vjeri ima itekako mnogo „sitnih“ postupaka, kojima možemo zadobiti veliku nagradu i steći Allahovo zadovoljstvo, a mi ih počesto nismo ni svjesni, niti ih primjenjujemo u svom životu. Od lijepih djela i postupaka za koje će vjernik biti nagrađen je obradovati nekoga i unijeti u njegov život radost i raspoloženje, bilo da se radi o nemoćnom, potrebnom ili bilo kojoj drugoj kategoriji ljudi. Na prvom mjestu su članovi naše porodice, roditelji, djeca, rodbina, a posebno naš životni saputnik, tj. supruga, koja je itekako zaslužna za ljepotu našeg porodičnog ambijenta i neprocjenjiva vrijednost, kojom nas je Allah počastio.

Naš Poslanik, s.a.v.s., je naš najljepši uzor i treba da bude uzor cijelom svom ummetu, jer on je bio najbolji od svih ljudi, najmilostiviji, najblaži u ophođenju prema svim ljudima a posebno prema članovima svoje porodice. U ovom hadisu Aiša, r.a., nas obavještava šta je Poslanik, s.a.v.s., radio kada je boravio u svojoj kući. Pomagao im je u njihovim svakodnevnim poslovima. Jedan od najboljih vidova pomoći našim majkama, suprugama ili sestrama jeste da sami sebe služimo i da ne očekujemo pomoć u onim poslovima koje sami možemo uraditi. To je ustvari i najbolji vid zahvalnosti Allahu, dž.š., na blagodati zdravlja, da sami sebe možemo poslužiti, da se možemo bez ičije pomoći kretati. Bilo bi nekorektno očekivati da nam neko nešto dodaje ili pomaže, a u mogućnosti smo, elhamdulillah, da to možemo sami uraditi.

Aiša, r.a., također prenosi: „Poslanik, s.a.v.s., je sam sebi krpio odjeću, popravljao obuću i radio u svojoj kući isto ono što i ostali muškarci rade kod svojih kuća.“ (Ibn Hibban)

U predaji kod imama Ahmeda u njegovom Musnedu se kaže: „Poslanik, s.a.v.s., je bio čovjek poput ostalih ljudi, krpio je svoju odjeću, muzao svoju ovcu i sam sebe bi posluživao.“

Molim Allaha, dž.š., da nam primjenu Poslanikovih, s.a.v.s., savjeta i sunneta učini dragom i da nas, kao i naše članove familija, zaštiti od svakog belaja i iskušenja.

Preporod.com

About SIF-N

Check Also

GAZZĀLĪJEVI DRAGULJI MUDROSTI IZ IḤJĀ’A (9/9)

Autor: Odabrao: Haris Dubravac   1. Zlo koje nije vječno bolje je od dobra koje nije …