Home / Aktuelno / Kako bi Jusuf, a.s., u naše vrijeme postupio

Kako bi Jusuf, a.s., u naše vrijeme postupio

Autor: Hafiz Elmir Mašić  Juni 18, 2020  

Nije li izolacija na koju smo ”osuđeni” velika prilika da učinimo nešto što će nam uistinu koristiti nekada u životu, kao što je Jusufu, a.s., koristila njegova aktivnost u tamnici? Zapravo, ta aktivnost će biti direktni uzrok da on nakon izvjesnog vremena napusti tamnicu i postane ministar u Egiptu.

Koronavirus je očigledno utjecao na naš život. Jedna od najuočljivijih posljedica spomenutog virusa jeste pojava da su mnogi, odjedanput, dobili više vremena u svojim životima. Mnoge uobičajene aktivnosti su stale, a mi se suočismo sa izborom kako kvalitetno popuniti to ”novo vrijeme” koje nam se ponudilo. Neki svoje slobodno vrijeme iskoristiše da, ili u stvarnom ili u virteulnom svijetu, raspravljaju i komentarišu razne teorije zavjere po ovom pitanju. Bilo je i onih koji su svoje vrijeme organizirali na nešto drugačiji način.

Razmišljao sam i pitao se gdje bih u Kur’anu mogao naći jedan adekvatan odgovor na izazov koji se pojavio pred čovječanstvom. Mislim da sam ga našao, i to u suri Jusuf, koja predstavlja najljepše kur’ansko kazivanje i na čijem kraju učimo ajet: U kazivanju o njima je pouka za one koji su razumom obdareni… Naime, ja bih situaciju kada Jusuf, a.s., biva osuđen na tamnicu uporedio sa našom izolacijom za vrijeme koronavirusa. Jusuf, a.s., nakon mnogo uspona i padova u životu, ni kriv ni dužan dopada tamnice. Bio je iskren, pošten, odgovoran, moralan, u najljepšim mladalačkim godinama, u tuđoj zemlji, ali se našao u tamnici. On je tada s pravom mogao da analizira i kritikuje sve one koji su nepravedno kumovali njegovom sadašnjem stanju: svoju braću, pa i svog oca, Upravnikovu ženu, ostale žene u gradu, pa i samog Upravnika. Međutim, takve priče nećemo naći u Kur’anu jer to nije put na koji ukazuju i kojem pozivaju Allahovi poslanici, kao najbolji među ljudima.

Naprotiv, Jusuf, a.s., svjestan da trenutno ne može ništa promijeniti, okreće stvari u svoju korist i nastoji maksimalno profitirati i iskoristiti novonastalu situaciju. Podučava nas kako da i mi u svakoj situaciji izvučemo maksimum, makar nam se ona činila negativnom i pogibeljnom za nas. Podsjetimo se ovdje i na onaj čuveni hadis Muhammeda, s.a.v.s., koji govori o tome da je vjerniku uvijek dobro. Jusuf, a.s., u tamnici poziva svoja dva druga na Pravi put, iskoristivši znanje o tumačenju snova kome ga je Svevišnji podučio. Zapravo, ta aktivnost će biti direktni uzrok da on nakon izvjesnog vremena napusti tamnicu i postane ministar u Egiptu. Zašto sve ovo spominjem? Nije li izolacija na koju smo ”osuđeni” velika prilika da učinimo nešto što će nam uistinu koristiti nekada u životu, kao što je Jusufu, a.s., koristila njegova aktivnost u tamnici? Umjesto da tumačimo svjetsku politiku i kojekakve teorije zavjere, mogli smo komotno usavršiti svoje poznavanje engleskog jezika, uz pomoć literature i savremenih pomagala. Mogli smo pročitati veliki broj romana ili stručne literature, što bi uveliko proširilo naše vidike i obogatilo naš vokabular. Mogli smo u svojim kućama osmisliti razne sadržaje pomoću kojih bismo obogatili sve aspekte našeg života. Mogli smo također, ukoliko posjedujemo zemlju, iskoristiti priliku i proširiti svoje poljoprivredne kapacitete, jer Allah, dž.š., to voli budući da će takva aktivnost sigurno nekome korisiti, a najbolji su oni ljudi koji najviše koriste drugima, riječi su Muhammeda, s.a.v.s. Mogli smo, mogli smo…, a jesmo li? Uvjeren sam da bi Jusuf, a.s., u naše vrijeme tako postupio. Tako je postupao i Muhammed, s.a.v.s.

Međutim, još nije kasno. Korona je još uvijek tu, a pitanje je hoće li i kada će proći. Korona je samo jedna pojava koja nam je omogućila da je iskoristimo najbolje što možemo i da svoje živote obogatimo, na primjer, naprijed spomenutim aktivnostima. Uvijek će u životu biti sličnih situacija i mogućnosti koje će nam se nuditi, koje će naizgled biti negativne za nas, a koje mi trebamo maksimalno iskoristiti, jer ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas. Stoga, poslušajmo i slijedimo Jusufa, a.s.,  – isplatit će se, ako Bog da, kad-tad.

Preporod.com

About SIF-N

Check Also

NEĆEMO ZABORAVITI GENOCID U SREBRENICI