Home / Aktuelno / Bekir Bešić je osvježio svoje životno djelo – mape porušenih i oštećenih vjerskih i sakralnih objekata te koncentracionih logora u BiH 1992-1995: DOKUMENTIRAN PRILOG O KARAKTERU RATA U BiH

Bekir Bešić je osvježio svoje životno djelo – mape porušenih i oštećenih vjerskih i sakralnih objekata te koncentracionih logora u BiH 1992-1995: DOKUMENTIRAN PRILOG O KARAKTERU RATA U BiH

Posted: 11. Februara 2020. in Intervjui

Ovo nije prvo javno predstavljanje lika i djela Bekira Bešića od strane ovog autora, ali za one koji ga ne poznaju, ukratko ću ponoviti: da je Bekir Bešić rođen 20. januara 1938. u Bosanskoj Otoci, da je po struci geometar te najveći dio svoje stručne karijere, pa i života, je proveo u Banja Luci. U vrijeme prije 90-tih te u prvim godinama posljednjeg desetljeća prošlog stoljeća volonetrski je bio stručni suradnik Odbora (danas: Medžlisa) Islamske zajednice Banja Luka a samim tim i neposredni suradnik potpisnika ovih redova. Dao je nemjerljiv doprinos u zbrinjavanju zemljišno-knjižne dokumentacije na slobodnu teritoriju u vrijeme agresije na R BiH, čemu sam lični svjedok. Krajem 1993. morao je napustiti Banja Luku i skrasio se u Švedskoj, a nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma nastanio se u Sanskom Mostu, gdje provede nekoliko mjeseci u toku godine. U međuvremenu imao je nekoliko uzastopnih porodičnih gubitaka, poprilično je narušenog zdravlja, ali to mu nije bila prepreka da prestane sa svojim, rekao bih sada, životnim djelom – izradom mapa o porušenim i oštećenim vjerskim i sakralnim objektima te koncentracionim logorima u BiH 1992-1995 u čemu mu je pomagao Medžlis IZ Sanski Most.

Imao je nekoliko samostalnih izložbi a bio sam 2002. godine posrednik između Bekira Bešića i Andrasa Riedlmayera, direktora Dokumentacionog centra za islamsku arhitekturu pri Harvard University u bostonskom predgrađu Cambridge i svjedoka na strani optužnica u nekoliko predmeta pri Haškom tribunalu.

I danas dobijam dvije depeše od Bekira: prvo vijest da mu je na Ahiret preselio mlađi brat Ismet koji je živio u Bosanskoj Gradišci te pošiljku čiji sadržaj čine prikladna brošura mapa porušenih i oštećenih vjerskih i sakralnih objekata te koncentracionih logora u BiH 1992-1995, zatim dva pisma Andrasa Riedlmayera.

U svakom slučaju, poštovani čitatelji, pred vama su dokumenti koji trajno svjedoče o karakteru rata u BiH 1992-1995 i oni imaju posebnu vrijednost pogotovo sada kada smo svjedoci novih nasrtaja aktuelnih baštinika djela ratnih zločinaca 1992-1995 da redefiniraju karakter rata u našoj domovini. E, neće moći!

Bedrudin GUŠIĆ

BEDRUDINGUSIC

Just another WordPress.com site

About SIF-N

Check Also

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN