Home / Aktuelno / 25 godina od genocida u Srebrenici: Porodice pristižu u Potočare

25 godina od genocida u Srebrenici: Porodice pristižu u Potočare

Foto: Mirsad Muratović

Porodice ubijenih žrtava genocida u Srebrenici, komšije i prijatelji pristižu u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, gdje će danas biti klanjana dženaza-namaz za devet identificiranih žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine.

Zbog mjera poduzetih zbog širenja koronavirusa ove godine, na 25- godišnjicu genocida počinjenog ’95. na području Srebrenice, nema organizovanih dolazaka iz različitih dijelova BiH, kao što je to bio slučaj ranijih godina. 

Ove godine ne očekuje se dolazak velikog broja građana, prenosi Anadolija.

Porodice, rodbina i prijatelji od jutarnjih sati obilaze mezarje Memorijalnog centra, gdje uče Fatihe ranije ukopanim članovima svojih porodica. 

Pristižu i porodice koje će danas spustiti u mezare posmrtne ostatke devet žrtava genocida iz ’95, počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice, Zaštićene zone Ujedinjenih nacija.

Salko Ibišević je najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u mezarju Memorijalnog centra. Imao je samo 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje, u općini Zvornik 2001. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. On je imao 70 godina kada je ubijen, a nestao je 1995. godine na području Kozluka. Njegovo tijelo je ekshumirano iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine.

Tabuti s posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava preneseni su sinoć iz bivše Fabrike akumulatora u Musallu u mezarju Memorijalnog centra. Zbog pandemije koronavirusa mnoge porodice nisu mogle doputovati u Bosnu i Hercegovinu i nisu dale saglasnost za ukop pa će u Potočarima ove godine u zemlju biti spušteno devet tabuta s posmrtnim ostacima žrtava. 

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine biće ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

U Bosni i Hercegovini danas nije proglašen Dan žalosti, a od prošlogodišnje dženaze i ukopa na Sudu Bosne i Hercegovine nije donesena nijedna presuda za genocid u Srebrenici.

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada su ukopane 6.643 žrtve genocida, a traga se za još više od hiljadu ubijenih stanovnika Podrinja.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica.

Najmlađa dosad ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Pred sudovima u regionu i Haagu za zločine počinjene u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba, na više od 700 godina zatvora, a izrećene su i četiri doživotne kazne zatvora.

(Anadolija)

About SIF-N

Check Also

NEĆEMO ZABORAVITI GENOCID U SREBRENICI