Home / Aktuelno / VEČERAS SE OBILJEŽAVA NOĆ UOČI POBJEDE NA BEDRU

VEČERAS SE OBILJEŽAVA NOĆ UOČI POBJEDE NA BEDRU

Obavještavamo džematlije i članove našeg džemata da večerašnjim zalaskom sunca nastupit će 17. noć mjeseca ramazana, noć kojom se u muslimanskoj tradiciji obilježava pobjeda Poslanika, a.s., i njegovih ashaba u bitki na Bedru.

Naime, druge godine po hidžri Muhammeda, neka je spas i mir Božiji na njega, iz Meke u Medinu, odnosno 624. godine, na obroncima Bedra dogodila se prva velika bitka u povijesti islama. Idolopoklonici iz Meke, iako su bili tri puta brojniji, poraženi su od strane Poslanika, a.s., i njegovih ashaba i to je jedna od najvećih pobjeda muslimana u historiji. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom, a.s., vojno porazili neprijatelje. Tada je poginulo 14 muslimana, a mušrika 70.

Ova pobjeda je potvrdila zajednicu vjernika iz Medine kao važan i snažan faktor s kojim moraju računati svi stanovnici Arabijskog poluotoka. O ovoj pobjedi govori i Allah dž.š. u Kur`anu: “Koliko je malih grupa pobijedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A Allah je sa strpljivima.” (El-Bekare, 249)

IO ŠIZ Norrköping

About SIF-N

Check Also

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN