Home / Aktuelno / Večeras se obilježava noć uoči pobjede na Bedru Lejletu-l-Bedr

Večeras se obilježava noć uoči pobjede na Bedru Lejletu-l-Bedr

Obavještavamo džematlije i članove našeg džemata da večerašnjim zalaskom sunca u akšam, 9. maja 2020.god. ili 16. ramazana 1441.h.g. nastupit će 17. noć mjeseca ramazana, noć kojom se u muslimanskoj tradiciji obilježava pobjeda Poslanika, a.s., i njegovih ashaba u bitki na Bedru. Naime, druge godine po hidžri Muhammeda, neka je spas i mir Božiji na njega, iz Meke u Medinu, odnosno 624. godine, na obroncima Bedra dogodila se prva velika bitka u povijesti islama.

Idolopoklonici iz Meke, iako su bili tri puta brojniji, poraženi su od strane Poslanika, a.s., i njegovih ashaba i to je jedna od najvećih pobjeda muslimana u historiji. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom, a.s., vojno porazili neprijatelje. Tada je poginulo 14 muslimana, a mušrika 70.

Ova pobjeda je potvrdila zajednicu vjernika iz Medine kao važan i snažan faktor s kojim moraju računati svi stanovnici Arabijskog poluotoka. O ovoj pobjedi govori i Allah, dž.š., u Kur`anu: “Koliko je malih grupa pobijedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A Allah je sa strpljivima.” (El-Bekare, 249)

Svaka generacija ima neki svoj Bedr, uključujući i važne poslove u zajednici koje treba riješiti na kvalitetan način, ulažući maksimalne napore, kao što su borci na Bedru uložili maksimalne napore da odbrane svoje živote. Da odbrane svoje pravo na postojanje, na slobodu vjere, na život, imovinu. Svaka generacija mora maksimalno uložiti trud u zaštiti svoje zajednice, u napretku, prosperitetu.

U tom smislu danas treba razumijevati Bedr, tu veličanstvenu pobjedu. To je i pobjeda nad samim sobom. I post nam pomaže da se discipliniramo, da stavimo pod kontrolu naše snage, porive, strasti. I to je zapravo taj Bedr koji se razumijeva u ovom vremenu, borba sa samim sobom, sa svojim porivima. Sa svojim lošim navikama, osobinama, u cilju poboljšanja općeg ambijenta življenja. Ramazan nam pomaže da ova naša situacija, ambijent, budu prozračni, čisti. Pomaže nam da se družimo. To je smisao zajedničkih iftara, smisao mukabela, naših namaza u džematu, teravija. Da se razmjenjuju mišljenja, stavovi, da se pomaže drugima, da jačamo naš džemat i ummet islama u cjelini.

Bedr je svjedočanstvo čovjekovih izazova i poteškoća kroz prostor kojim hodi, jer život jest jednako problem, život jest jednako izazov, život je i patnja, a Lejletul-kadr je svjetlo radosti, nada i Božija milost. Primarna zadaća ljudske zajednice, džemata, jeste čuvanje Bedra i čuvanje vjere.

IO ŠIZ Norrköping

About SIF-N

Check Also

NEĆEMO ZABORAVITI GENOCID U SREBRENICI