Home / Aktuelno / Večeras se obilježava noć uoči pobjede na Bedru Lejletu-l-Bedr

Večeras se obilježava noć uoči pobjede na Bedru Lejletu-l-Bedr

Poruke koje nam Bedr donosi

Večerašnjim zalaskom sunca u akšam, 07. aprila 2023.god. ili 16. ramazana 1444.h.g. nastupit će 17. noć mjeseca ramazana, noć kojom se u muslimanskoj tradiciji obilježava pobjeda Poslanika, a.s., i njegovih ashaba u bitki na Bedru. Naime, druge godine po hidžri Muhammeda, neka je spas i mir Božiji na njega, iz Meke u Medinu, odnosno 624. godine, na obroncima Bedra dogodila se prva velika bitka u povijesti islama.

Svaki dobar rezultat i svaku pobjedu muslimana Uzvišeni Gospodar je  uslovio vjerovanjem i dobrim djelima.

U Svojoj Knjizi Allah, dž.š., nam poručuje: “Allah obećava da će one među vama koji budu vjerovali i dobra djela činili sigurno namjesnicima na Zemlji postaviti, kao što je postavio namjesnicima one prije njih.” (Nur, 55)

Pobjeda muslimana na Bedru je najveća pobjeda muslimanske vojske u povijesti islama.

Kada je Poslanik, a.s., pogledao mušričku vojsku, koja je brojala oko 1000 boraca i muslimansku vojsku, koja je imala 314 mudžahida sastavljenih od muhadžira i ensarija, okrenuo se prema Kibli i proučio ovu dovu: “Gospodaru, podari mi ono što si mi obećao! Ako ova skupina muslimana danas bude uništena, neće Ti imati ko robovati na Zemlji!”

Ubrzo nakon toga, on reče Ebu Bekru: “Raduj se Ebu Bekre, imam radosnu vijest. Došao mi je Džibril na konju, a na krilima mu je bila prašina.”

Potom je uzeo šaku prašine i bacio je prema mušricima, govoreći: “Lica vam se unakazila!” Svakog mušrika je taj pijesak pogodio u lice, oko, nos ili usta.

Bitka na Bedru dogodila se dvije godine nakon hidžre muslimana iz Mekke u Medinu.

Dvije godine nisu bile dovoljne da se organizuje i opremi muslimanska vojska koja bi se mogla kvalitetno suprotstaviti mušricima koji su bili mnogobrojniji i ratnom opremom opremljeniji.

Međutim, snažna vjera u Allaha, dž.š., i povjerenje Resulullahu su bili dovoljan razlog da se stane u zajednički saf prema neprijatelju islama i muslimana.

Bitka na Bedru je završena veličanstvenom pobjedom muslimana u kojoj je ubijeno 70 mušričkih vojnika a isto toliko ih je zarobljeno, dok je broj šehida među muslimanima bio 14, i to šest muhadžira i osam ensarija.

Svaka pobjeda je od Allaha.

Pobjeda na Bedru je pored Poslanikovih, a.s., sposobnosti u dizanju morala svojim borcima, pored prijedloga ashaba koje je Poslanik usvojio, kao što je bio prijedlog Hababa ibn Munzira koji je rekao da položaj koji je odredio Poslanik nije pogodan, te predlaže da se krene još naprijed, zatrpa najbliži bunar spram Mekelija a potom iskopa kanal kojim će se muslimanska vojska snabdjeti vodom, pored velike podrške koju je Poslanik imao od svojih ashaba, ipak Allahova, dž.š., intervencija je bila presudna.

Allah Svemogući na Bedru muslimane pomaže preko vojske meleka, osvježavajuće kiše, okrjepljujućeg sna. Allah je uslišao dovu Muhammeda, a.s., i ashaba koji su Milostivog skrušeno molili prije bitke za pomoć. 

Kod muslimana u borbi na Bedru dolaze do izražaja vjera, moralne vrline, a kod mušrika dominiraju širk, paganstvo, i ovodunjalučki interesi.

Allah dž.š.. nam u 126. ajetu sure Ali Imran ukazuje: “To je Allah učinio da vas obraduje i da time pouzdanje u srca vaša ulije – a pobjeda dolazi samo od Allaha, Silnoga i Mudroga.” (Ali Imran, 126)

Ovaj kur’anski ajet nedvosmisleno ukazuje da je pobjeda bila plod Allahove intervencije.

Neka ovo bude glavna poruka bitke na Bedru svim muslimanima da u svim svojim poslovima, pred svaku bitku, pred svaki hajirli projekat ne zaborave da pobjeda i pomoć dolaze od Svevišnjeg, te da se Njemu obrate nakon što poduzmu sve što je u njihovoj moći.

Jedna od poruka Bedra je također da oni koji čvrsto vjeruju u svoga Gospodara, uz Allahovu pomoć mogu pobijediti daleko mnogobrojnije skupine kao što Uzvišeni navodi u 249. ajetu sure Bekare: “Koliko su puta malobrojne skupine, Allahovom voljom pobijedile mnogobrojne skupine”.

Danas, naš Bedr, mogao bi biti naša borba za opstanak na ovim prostorima, naša borba da izvedemo svoju porodicu na pravi put, naša borba za uspješan rad naših džemata, naša borba za dorobit svih ljudi.

Na kraju, upućujemo dovu Allahu Milostivom, da nas pomogne u svakodnevnim životnim bitkama kako bi iz njih izlazili kao bolji ljudi, muslimani, vjernici, uspješniji, pobjednici. Amin

ŠIZ Norrköping

About SIF-N

Check Also

Uzroci lošeg mišljenja o vjernicima

Autor: Hakija Kanurić   Nakon objave ajeta u kojem Uzvišeni Allah podstiče na davanje sadake, ashabi …