Home / Aktuelno / Mapa opsade Sarajeva s najvažnijim podacima

Mapa opsade Sarajeva s najvažnijim podacima

Mapa opsade Sarajeva s najvažnijim podacima

Autor: E. Subašić  Juni 29, 2018

Projekti poput Mape opsade Sarajeva  imaju za cilj doprinos institucionalizaciji sjećanja na ratnu prošlost Sarajeva i BiH

Fikret Logić iz Sarajeva je svoj radni vijek proveo u JP Geodetskom zavodu BiH na poslovima katastra i tematske kartografije. U toku agresije na BiH 1992-1995. radio je na istim poslovima u Zavodu na izradi topografskih karata 1:25000. S obzirom da vrlo dobro poznaje Sarajevo, naročito iz geodetske perspektive, tokom svoje karijere napravio je nekoliko karata turističke i informativne prirode. Među zadnjim njegovim kartama je i karta ili mapa opsade Sarajeva s brojnim podacima iz perioda 1992-1995. godine. Tokom cijelog rata je bio u Sarajevu, a stariji sin i otac su mu ranjeni tenkovskom granatom iz Nedžarića.

Karta o opsadi Sarajeva

Razloge za izradu ovog projekta je našao u činjenici da se slike teže zaboravljaju od riječi, te važnosti da se mlađe generacije upoznaju s s prošlošću svoga naroda i domovine. Također, s ovom kartom je želio da ostavi iza sebe jednu vrstu vakufa za buduće naraštaje.

Ova mapa se može preorijentisati kao mapa na kojoj će se prikazati značajne borbe 1992-1995., mjesta pogibija ratnih heroja, spomenici iz rata itd. Na ovom projektu radio sam fragmentirano. Prvo sam morao uraditi mapu grada da bih mogao obuhvatiti linije opsade. Al Jazeera je radila projekat za web prezentaciju ”Opsade Sarajeva 1991-1996“, zapravo Edin Krehić i Fahrudin Smajlović, i tu sam skinuo liniju opsade na mapu u omjeru 1:25000. Oni su izabrali stručnog kolsuntanta  Merisu Babić, koja je autorica knjige “Masovna ubistva civila u Sarajevu u opsadi” i koautorica knjige “Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi”.  Od nje sam  prikupio podatke o masakrima i urbicidu te unio na mapu koristeći i koordinate za lakše pronalaženje. Uz njihovu pomoć i podršku ne bi ovo mogao napraviti.  Imao sam namjeru ovu mapu postaviti u velikom parku kod spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, na engleskom i bosanskom jeziku“, kazao je Fikret. Nažalost, od njegovi prijedlozi za promoviranje mape opsade Sarajeva još uvijek nisu prihvaćeni kod gradskih vlasti.

Svi zainteresirani za mapu opsade Sarajeva mogu se javiti autoru putem maila fikret.logic@bih.net.ba. Nadati se da će ova mapa biti dio nastavnog materijala u bosanskohercegovačkim školama i meketebima.

Historijska mapa

Fikret je napravio i ”historijsku mapu” za period 1992-1996. „Pošto sam uvidio da je za potrebe Historijskog muzeja Sarajevo potreba mapa iz tog perioda s ulicama i objektima izradio sam i tu mapu. Na prijeratni plan Sarajeva sam unio liniju opsade, a sve je isto kao na mapi opsade iz današnjeg vremena. Mapa je jako interesantna, jer je stanje sa ulica iz tog vremena. Mapu je uzeo Historijski muzej i nadam se brzom postavljanju. Od 1996. godine se intezivno bavim tematskom kartografijom i izradom tematskih mapa. Dosad, osim mape opsade Sarajeva, koja nije kartografska drugo se nije ništa pojavilo na tržištu. Nažalost, osim uvida u inostrane mape, nemam s čime da poredim svoj rad kako bih vidio je li ovo dobro ili nije. Pošto je ova mapa moje autorsko djelo dio prava ustupio sam Fondu memorijala i Tunelu. Svim portalima sam poslao da objave ovu mapu u rezoluciji koja se može gledati, a ne printati. Da je sve normalno Grad ili Turistička zajednica Kantona Sarajevo bi otkupila sva prava i ona bi postavila da se mapa može koristiti u sve svrhe. Do tada je tako kako jest. Meni je žao. Ja nisam pravio mapu da bih zaradio, ali mislim da za 4-5 godina truda trebao bih dobiti bar neka finansijska sredstva“, kazao je Fikret. Inače, Fikret je napravio brojne karte, među kojima su i:  Auto karta BiH u izdanju „Sarajevo osiguranja; Planinarska karta Bjelašnica – Igman; panoi mjesnih zajednica za općine Centar, Ilidža, Novi Grad; Mini vodič u izdanju Turističke zajednice Kantona Sarajevo; Pano grada Sarajeva sa ulicama; Panoi gradova: Trebinje, Široki Brijeg, Bijeljina; Sakralni objekti Grada Sarajeva u izdanju Turističke zajednice KS; Turistička mapa BiH itd.

preporod.com

About SIF-N

Check Also

NEĆEMO ZABORAVITI GENOCID U SREBRENICI