Home / Aktuelno / JEDANAESTI DAN RAMAZANA

JEDANAESTI DAN RAMAZANA

Abdullah b. Abbas, r.a., je rekao: Allahov Poslanik, s.a.v.s., je bio najdarežljiviji među ljudima, a najdarežljiviji je bio u ramazanu, kada se Džibril sastajao s njim. Džibril se sastajao s njim svaku noć tokom ramazana kada je zajedno s njim učio Kur’an. Allahov Poslanik, s.a.v.s., kada bi se s njim sastao, bio je darežljiviji od vjetra koji donosi plodonosnu kišu!

Ispostili smo prvu trećinu ramazana koja je milost, nastupa magfiret – oprost

Nalazimo se u mjesecu ramazanu, mjesecu koji je ispunjen milošću, oprostom i oslobađanjem od vatre.

Završena je prva trećina ramazana koja je rahmet – milost, a nastupa druga trećina odnosno magfiret – oprost od grijeha. Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je rekao Poslanik, s.a.v.s.: “Dato je mom ummetu pet prednosti (karakteristika) u ramazanu, koje nisu date nijednom ummetu prije njega”.

Naš poslanik Muhamed, a.s., je rekao da se ramazan sastoji od tri dijela: prva trećina odabranog mjeseca jeste rahmet, druga trećina je oprost grijeha, dok je posljednjih deset dana vrijeme kada Uzvišeni oslobađa svoje robove od džehennemske vatre.

Život svakog pojedinca protkan je grijesima, da li oni bili manji ili veći, ali je Njegova milost daleko veća, te nam je u ovim danima pružena mogućnost za pokajanje i oprost. Ulazeći u drugu trećinu mubarek mjeseca ramazana, vrijeme oprosta, ibadetima u odabranim danima dajmo pečat iskrenosti i potpune predanosti.

Ne zaboravimo da je vrijednost farza u ovim danima veća negoli tokom ostatka godine, a nafile imaju vrijednost farza. Poslanik, a.s., je rekao: “Svakog dana u vrijeme iftara Allah, dž.š., oslobađa hiljadu hiljada duša od Vatre, a svaka od njih je već bila zaslužila ulazak u Džehennem. U posljednjoj ramazanskoj noći Allah, dž.š., oslobađa onoliko koliko je oslobođeno tokom cijelog mjeseca.”

Očistimo svoja srca, svoje misli, uvećajmo dobra djela, udijelimo sadaku, pripremimo iftar postaču, učimo Kur`an, uputimo naše dove Svevišnjem Allahu.

About SIF-N

Check Also

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN