Home / Aktivnosti / INFORMACIJE ZA RAMAZAN – MJESEC POSTA I UPLATAMA ZEKATA I VITARA – SADEKATU-L-FITR

INFORMACIJE ZA RAMAZAN – MJESEC POSTA I UPLATAMA ZEKATA I VITARA – SADEKATU-L-FITR

INFORMACIJE ZA RAMAZAN – MJESEC POSTA I UPLATAMA ZEKATA I VITARA – SADEKATU-L-FITR

Allah, dž.š., kaže u Kur`anu:”O vjernici propisuje vam se post, kao što je bio propisan onima prije vas, da bi ste se grijeha klonili.” (El-Bekare,183)  Rekao je Allahov Poslanik Muhamed, a.s.,:”Post vjernika lebdi između nebesa i zemlje i neprima se sve dok ne podjeli sadekatu-l-fitr – vitre.”

  • Prvi dan Ramazana hidžretske godine /2017.g., ako Bog da, je u SUBOTU, 27.05.2017.godine. Prva Teravija-namaz je PETAK, 26.05.2017.g., u 23:13 sati. Od prvog dana pa do kraja ramazana Teravija-namaz će se klanjati sahat i pol od iftara i to OSAM rekata. Ramazanska mukabela – učenje Kur`ana svaki dan od prvog dana ramazana poslije klanjanja podne namaza u mesdžidu ŠIZ-e. Ramazanske obaveze muslimana – Sadekatu-l-fitr (vitre) je ove godine 100 kr. po članu porodice. Zekat je farz-obavezno davanje čišćenje i unapređenje imovine, koja je prigodinila u visini od 2,5 %. Sredstva na ime Zekata i Vitara će se, ako Bog da, i ove godine prikupljati u ŠIZ-i Norrköping i kod posebnih povjerenika, po okolnim mjestima u toku mubarek mjeseca Ramazana. Takođe, ZEKAT I VITRE možete uplatiti na plus žiro – PG: 708 165-6 Švedske islamske zajednice Norrköping. Navedite ime i prezime, adresu i obilježite svrhu uplate na uplatnici koju Vam šaljemo. Uplatite na vrijeme Zekat i sadekatu-l-fitr – vitre.
  • Molimo Vas da uvijek navedete ime i prezime, adresu i obilježite svrhu uplate na uplatnici koju Vam šaljemo ili ako plačate putem interneta napišete svrhu uplate npr.Članarina, Zekat, Vitre, Dobrovoljni prilog za džamiju isl. Tako ćemo znati ko je uplatio i za šta je tačno uplatio, te radi boljeg i efikasnijeg vođenja evidencije i administracije u džematu a i radi samih Vas kao uplatioca.
  • ČLANARINA ZA 2017.GOD. U ŠVEDSKOJ ISLAMSKOJ ZAJEDNICI NORRKÖPING
R.br. Kategorije članova Iznos mjesečne

članarine u 2017.

Iznos godišnje

članarine u 2017.

1. Maloljetna djeca (do 18 godina) 8,33 kr. 100 kr.
2. Omladina, studenti, osobe bez boravišne dozvole 20,83 kr. 250 kr.
3. Osobe s penzijom, socijala, A-kasa, bolovanje 25 kr. 300 kr.
4. Osobe u radnom odnosu (zaposlene 50% i više) 41,66 kr. 500 kr.

 

Napomena: Ukoliko neko želi uplatiti veći iznos članarine, to je moguće, ili pak da uplati dobrovoljni prilog za džamiju!

Ramazanska čestitka IO ŠIZ-e  Povodom nastupajućih Ramazan-mubarek dana, želimo Vam uputiti, iskrene ramazanske čestitke, sa željom i dovom Uzvišenom Allahu, da predstojeće ramazanske mubarek dane provedete u ibadetu, miru, sreći, zdravlju i dobrom raspoloženju, da Uzvišeni Allah dž.š. ukabuli (primi) Vaš ramazanski post, zekat, sadekatu-l-fitr (vitre) i druga dobroćinstva, te da dočekate, još mnogo novih u islamu, imanu, miru, životnom napretku i blagostanju.

Posjetite Facebook stranicu našeg džemata: Dzemat Norrköping SIZ-a

i Internet stranicu džemata: www.sif-n.com

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN

Izvršni odbor ŠIZ-e Norrköping / Vjersko-prosvjetna služba

About SIF-N

Check Also

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN