Home / Aktivnosti / AKCIJA ZA POMOĆ NARODU TURSKE I SIRIJE NAKON VELIKOG ZEMLJOTRESA

AKCIJA ZA POMOĆ NARODU TURSKE I SIRIJE NAKON VELIKOG ZEMLJOTRESA

Naš džemat Švedska islamska zajednica Norrköping je pokrenuo humanitarnu akciju za pomoć narodu Turske i Sirije pogođenom razornim zemljotresom: „Humanitarna akcija džemata Švedska islamska zajednica Norrköping narodu Turske i Sirije“.

Poštovana braćo i sestre, članovi našeg džemata, muslimani i muslimanke!

U Allahovoj knjizi Kur`anu, jasnoj uputi i opomeni čovjeku, nagovješteno je da će ljudski rod neizostavno biti stavljan na teške ispite i iskušenja. Naši ovodunjalučki životi, ma gdje i koliko budemo živjeli, bit će protkani i obilježeni nedaćama i nevoljama. Uzvišeni je u Svojoj knjizi rekao:”Mi ćemo vas u iskušenje dovoditi, malo strahom i gladovanjem, te gubljenjem imetka, života i ljetine. A ti obraduj strpljive.” (Sura El-Bekare, 155 ajet)

   Ovih dana sa neizrecivim bolom i zaprepaštenjem posmatramo prizore razornih zemljotresa koji su 6. februara pogodili Republiku Tursku i dijelove Sirije. Nezapamćena tragedija koja je izravno, po nekim procjenama pogodila populaciju od trinaest miliona ljudi, iza sebe ostavlja pustoš i smrt. Tužne vijesti prestižu jedna drugu. Saznanja o velikom broju žrtava koji, nažalost, još nije konačan, kao i nepotpune procjene ogromne materijalne štete, još više produbljuju bol i saosjećanje sa porodicama nastradalih. Potresi su za sobom ostavili na hiljade stradalnika bez krova nad glavom. Sa zemljom su sravljena čitava naselja i stambeni blokovi. U velikim gradovima uništena je kompletna komunalna infrastruktura i saobraćajnice. I dalje traju herojske akcije spašavanja preživjelih i ozlijeđenih dok hladno vrijeme i najavljene snježne oluje ometaju spasioce u potrazi za preživjelima. Prizori ovakve neopisive patnje, straha i neizvjesnosti dotiču i najtvrdokornija srca.

    Svaka tragedija i ljudska patnja treba da uzdrma naše zaboravne, nerijetko sebične duše pred spoznajom koliko je ljudskom rodu neophodno međusobno saosjećanje i solidarnost u iskušenjima i nevoljama koja nas zadese. Ako, uprkos naučnom i tehnološkom napretku, stradanja i ljudske žrtve nikako ne možemo izbjeći, onda saosjećanjem i velikodušnošću sigurno možemo i trebamo ublažiti bol i kušnju stradalnika.

  Allahov Poslanik Muhammed, a.s., je rekao: „Ko otkloni od vjernika neku od dunjalučkih nedaća, Allah će od njega otkloniti neku od ahiretskih nedaća. Ko olakša onome ko je u teškoj situaciji, Allah će njemu olakšati na dunjaluku i na ahiretu. Ko sakrije sramotu vjernika, Allah će sakriti njegove sramote na ovom i budućem svijetu. Allah pomaže Svome robu sve dok on pomaže svome bratu.“ (Muslim)

  Nevolje i udaraci sudbine su tek mali dio ljudskom razumu nedokučive Božije providnosti koja se ne može logički i racionalno razumjeti i sagledati. Kada bismo nekim čudom i mogli proniknuti u tajne sudbine, kada bi nam se samo načas skinula poneka koprena sa onog što je Allahovom mudrošću sakriveno našem znanju, naša patnja bila bi još teža i nesnošljivija, jer naš ograničeni um ni tada ne bi mogao spoznati krajnje uzroke i razloge iskušenja i tragedija koje nas s vremena na vrijeme pogađaju.

   Pred sudbinom, ma kako bolna i surova bila valja ostati stamen i pribran, jer ništa se ne dešava bez Allahovog znanja i dozvole. Nema snage i moći osim sa Allahom Svemoćnim i Uzvišenim!

   U Allahovoj knjizi Kur`anu Dragi Bog kaže:”Nema nevolje koja zadesi Zemlju i vas, a koja nije, prije nego što je damo, zapisana u Knjizi – to je Allahu, uistinu, lahko – da ne biste tugovali za onim što vam je promaklo, a i da se ne biste previše radovali onome što vam On dade. Allah ne voli nikakve razmetljivce, hvalisavce.” (Sura El-Hadid, 22-23 ajeti)

    Našim učešćem u ovoj akciji pokažimo da naša solidarnost sa onima koji su u nevolji nije samo verbalna već i praktična i da smo u boli i patnji sa braćom i sestrama u vjeri poput jednog tijela koje osjeća nesanicu i groznicu.

   Dakle, prilika je ovo da pokažemo svoju samilost, solidarnost i razumjevanje s nama bratskim i prijateljskim narodom u Turskoj i Siriji koji se bore s posljedicama razornog zemljotresa.

Uplate – pomoć za Tursku i Siriju moguće je izvršiti putem:

  • Na swish džemata: 123 547 08 77
  • Na PG: 70 81 65-6
  • Svrha uplate: Pomoć za Tursku i Siriju

Humanitarna akcija traje do, 19.februara,2023.godine.

Svemilosni Allahu, molimo Te da nas zaogrneš Svojom milošću i zaštitom, da pružiš pomoć, utočište i utjehu onima kojima je Tvoja pomoć jedini spas i izlaz, da oprostiš i nagradiš one koji strpljivo podnose iskušenja i nesreće.

Svemogući Allahu pomozi našoj braći i sestrama u Turskoj i Siriji, podari im utjehu, pomoć i spas. Svemogući Bože, molimo Te da Svoju neizmjernu milost spustiš na sve stradalnike zemljotresa, njihove porodice i sunarodnjake i da ih sve ojačaš tevekkulom i strpljenjem. Amin              

About SIF-N

Check Also

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN