Home / Arhiva / Dan bijelih traka: Sjećanje na više od 3.000 prijedorskih žrtava

Dan bijelih traka: Sjećanje na više od 3.000 prijedorskih žrtava

Akcija „Zajedno protiv negiranja“ povodom 25. godišnjice napada na opštinu Prijedor i obilježavanja Dana bijelih traka – 31. maja, bit će danas održana u Sarajevu sa početkom u 12 sati.

Akcija ima za cilj da se na javnim mjestima i vozilima javnog prevoza postave bijele plahte/trake na prozore i/ili vozila u znak solidarnosti sa Prijedorčanima koji su 1992. godine morali da nose bijele trake na rukavima i označe svoje domove.

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida pozvali su da se na vozilima gradskog prevoza (trolejbus, autobus, minibus, i taksi) 31. maja postave bijele trake na vidljivim mjestima kako bi simbolično podsjetili na naredbu koju su izdale ratne vlasti Prijedora 31. maja 1992. godine.

Podsjetili su da je putem lokalne radio stanice te 1992. godine izdata naredba da svi nesrbi u Prijedoru označe svoje kuće bijelim plahtama, a po izlasku iz kuće istaknu bijelu traku oko ruke. Ovo je bio jedan u nizu poteza ponižavanja, maltretiranja i psihološkog ubijanja civilne populacije koja je većinom završila u zloglasnim logorima kao što su Omarska, Keraterm i Trnopolje – mnogi od njih su mučeni, zlostavljani i ubijeni dok se za određenim brojem još uvijek traga.

U sklopu akcije „Zajedno protiv negiranja“ također su pozvali sve javne ustanove da istaknu bijele trake kako bi poslale direktnu poruku podrške i na ovaj način odale počast prijedorskim žrtvama.

Iz Udruženja navode da je u strateškoj kampanji etničkog čišćenja ubijeno i protjerano oko 50 hiljada osoba iz Prijedora i okoline. Kroz logore Keraterm, Omarska, Trnopolje i još 54 mjesta zatočenja u nečovječnim uvjetima torturu je prošlo oko 30 hiljada djece, žena i muškaraca, bošnjačke, hrvatske i druge nesrpske nacionalnosti, dodajući “golgota koju su preživjeli je odjek Drugog svjetskog rata i Holokausta”.

“Cilj incijative je da 31. maja budemo glas i podrška onima koji više nisu sa nama, a posebno 102 ubijene djece Prijedora i više od 3.000 ubijenih civila kojima prijedorska vlast do danas osporava izgradnju spomen-obilježja. Najmanje što možemo da uradimo jeste da ne dozvolimo da se nevine žrtve zaborave i počinjeni zločini negiraju. Nadamo se da ćete podržati našu incijativu 31. maja i da ćete na vidnom mjestu na svojim vozilima istaknuti bijelu traku”, saopšteno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

(Anadolija)

About SIF-N

Check Also

GAZZĀLĪJEVI DRAGULJI MUDROSTI IZ IḤJĀ’A (9/9)

Autor: Odabrao: Haris Dubravac   1. Zlo koje nije vječno bolje je od dobra koje nije …